Zuhra Altynbaeva


Tatar boşevik kadınların en bilinenlerinden biridir. Emine Muhiddinova ile yakın arkadaşlardı. Aynı dönemde birlikte çalışmış oldukları için, büyük ihtimal, Mustafa Suphi ile de tanışmış, birlikte çalışmışlardır. Mustafa Suphi ve Emine Muhiddinova büyük bir aşk yaşamış, Müslüman Komünistler örgütlenmesinde ve onların Kızıl Ordu'sunu kurmak için birlikte mücadele etmişlerdi. Zuhra Altynbaeva'da, Tatar ve Başkırt'lardan oluşturulacak Kızıl Ordu'nun, hazırlayıcısı ve bilinçlendiricisi olan Kızıl Bayrak gazetesinde çalışıyordu.

1888'de Samara Valiliği (şimdi Tataristan'ın Nurlat bölgesinin bir parçası) sınırındaki Kazan Valiliği'nin Yerikli köyünde doğdu. Arşiv materyallerinde anne ve babasından söz edilmemekle birlikte, kardeşleri Minnakhmet, Hüsnullah, Süleyman, İbrahim, Akhmetkarim'in kız kardeşlerine yardımcı oldukları söylenmektedir. Zuhra'nın Ufa'daki Rus-Tatar okulunda eğitim almasına yardımcı oldular.

1916'da Ufa'dan mezun olduktan sonra öğretmen olarak Krasnovodsk yakınlarındaki bir Türkmen köyüne yerleşti.


1917 yılının başından itibaren Kazan'da yaşamaya başladı. Bilindiği gibi, Şubat Devrimi'nden sonra Kazan'da çeşitli partiler faaliyetlerini yeniden canlandırdı. Nisan 1917'de "Yeni Kulüp" binasında Tatar kadın kongreleri, "Muhammadiya" camisinde Tatar öğretmenlerin kongreleri yapılmış ve son olarak Mullanur Vahitov liderliğinde Müslüman Sosyalist Komitesi teşkilatlanmıştır. Komitenin temel amacı, gücü yoksul halk meclislerine devretmek, tüm arazileri komitelere devretmek, fabrikaları ve kâr amaçlı evleri devlet mülküne dönüştürmekti.  "Kızıl Bayrak" gazetesi Ukrayna Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin bir organı olarak yayımlanacaktı.

Gazetede çalışan kadınlardan Amina Mukhtdinova ve Zuhra Altynbaeva tercümeden sorumluydu.

Zuhra, bunların yanı sıra nehrin karşısında bulunan Alafuzov fabrikasının işçilerinin eğitimlerini de üstleniyordu. Alafuzov Tiyatrosu'nun birinci katındaki odada genç ve yaşlı, okuryazar ve okuma yazma bilmeyen, Tatar ve Çuvaş, ayrıca konuştuğundan anlayan Ruslar toplanıyordu.

İşçilerin basına ilgisi artıyordu. Komite, bunu göz önünde bulundurarak, Lenin'in popüler eserlerinin çevirisini mümkün olan en kısa sürede yayımlamaya karar verdi. Bu durum Zuhra ve onun gibi diğer propagandacılar için maddi destek de yarattı. Ekim Devrimi’ni büyük bir hazırlıkla karşıladılar.

Nisan 1918'de Moskova'da Tatar-Başkurt taburu düzenlendi. Komiserliğine M. Vahitov atandı. Ulusal yapısı oldukça çeşitli olan bu tabur, Beyazlara karşı mücadelede büyük cesaret gösterdi.

Zuhra, taburdaki asker arkadaşlarının arasındaki yerini aldı.

Taburu taşıyan tren Nizhny Novgorod şehrine ulaştığında Beyaz Muhafızlar’ın Samara'yı alacağı öğrenildi. Bu, yeni kurulan Kızıl Muhafızlar’ın doğrudan sıcak savaşa girmesi demekti.

19 Haziran 1918 tarihli "Znamya Revolutsii" gazetesi taburda yapılan bir toplantı hakkında şunları yazar: "Toplantıda şu kararlar alındı:

1. İşçi, köylü ve kız askerlerin vekilleri, Kazan Sovyeti'ni ve ayrıca Müslüman İşleri Komiserliği’ni kanın son damlasına kadar koruyacak.

2. Kazan'da Sovyet hükümetini devirmeye hazırlanan güçler varsa, onlara kızıl rengimizle karşı çıkalım!

Tabur daha sonra doğu cephesinin Syzran bölgesine gönderildi. Troitsk köyü yakınlarındaki Syzran'a ulaşmadan yirmi kilometre önce tabur, muhafızlarla ilk kez yüz yüze karşılaştı. "Kızıl Bayrak" gazetesi 19 Temmuz 1918 tarihli sayısında "İlk Tatar-Başkırt taburunun askerleri aslanlar gibi savaştı." yazıyor. Ne yazık ki taburdaki 250 askerden sadece 47'si şiddetli savaştan sonra hayatta kalabildi.

Bugulma şehrini özgürleştirdikten sonra tamamen keşfe çıktı. Daulakan istasyonundaki görevlerini yerine getirirken beyazlar tarafından yakalandı.

Onu daha önce Kazan'da gören ve uygun yere bildiren bir kolçak tarafından tanındı. Kurşuna dizilme cezası aldı. Hayatta kalacak ve hayatına son verdirmeyecekti. Yaek nehrini geçerken kamyondan atlayarak kurtuldu ve bin bir zahmetle Kurgan şehrine ulaşarak Bolşeviklerin arasına katılmayı başardı.

Zuhra, Semipalatinsk'te yaşayan kuzeni Garifulla'ya sığınmak zorunda kaldı.

Ancak kendisini kızıl bir savaşçı olarak gören Zuhra burada da huzur içinde yaşamıyordu. "Kokpikti şehrinde (Semipalatinsk'ten çok uzak olmayan Kokpekty şehrinden bahsediyoruz.) Kolçak'ın ordusundan kaçan gençlerin tutuklanmaya başladığını duydum. İsimlerini yazdım ve bilgi toplamaya başladım. Beyazların günlerinin bittiğini hissettim. Çünkü Omsk'taki zenginlerin şehirden kaçmaya başladığına dair haberler vardı." diyor.

Semipalatinsk yakınlarındaki dağlarda gerilla müfrezeleri oluşmaya başlar. Zuhra oradan ayrılmaya karar verir. Zuhra Altynbaeva ekibe katıldığında zaten altmış kişi vardır. Bunların çoğu Kolçak ve Semenov birliklerinden, esaretten kaçan askerlerden ve özgürlük arayışıyla köylerini terk eden gençlerden oluşuyordu. Zühra Altınbayeva deneyimli bir savaşçı ve eğitimli biri olarak müfrezenin komutanlarından biri olarak seçilmiştir. Müfreze neredeyse bir yıldır hareket hâlinde ve Kızıl Ordu için faydalı işler yapıyordu. Kolçak ve Semenov birliklerinin arkasındaki köylerde Sovyet iktidarını kuranlar, yaklaşan Kızıl Ordu'ya yiyecek yardımı yapanlar, kaçmak isteyen zenginlerin altın ve gümüşlerine el koyanlar onlardı; yani zaten oradaydılar. Örneğin, altın ve gümüşten oluşan bir idolü aylarca elinde tutan Zuhra'ydı ve Omsk ve Kolçak'ın güçlerden kurtarılmasından sonra onu Sovyet hükümetine teslim etti. Acaba bugün altını devlet kurumlarına teslim etmek için hayatını riske atan insanlar var mı? Polis memurlarından bahsetmiyorum. Bu soruyu tam olarak cevaplamak zor ama eminim ki devrimin askerleri arasında pek çok eli temiz ve dürüst olanlar vardı. Çünkü onlar özgürlük savaşçılarıdır. Özgürlük mücadelesinin kendisi temiz eller gerektirir.

Zuhra, 1920'de Kazan'a döner. "G.Ibrahimov, V.Shafigullin, A.Mukhetdinova (eski dostlar) ve diğerleriyle Bristol sayılarında görüştük. Mart 1921'de GPU'dan gelip beni tutukladılar. Sahibgarey Saytgaliyev'e silah verdiğim söyleniyor. Gerekli cevabı verdim. Çünkü o gün yoldaydım ve kızımı Chistopol milislerinde bıraktım. Bütün partizan belgelerimde bunu gösterdim." diyen Zühra abla hayatında tatsız bir olayı da kaleme aldı.

Saytgalivialılar hala Venüs'e bakıyor. Gardiyanlar arasında çalışamadığı için dürüstlüğüne inanmadığı için Omsk'a gider. Bir yıl çalıştıktan sonra tekrar Semipalatinsk'e taşındı. Bu şehirlerde onunla birlikte savaşan silah arkadaşları ve arkadaşları hala yaşıyordu. 1927 yılına kadar Semipalatinsk bölgesindeki kadın hareketini yöneterek onları yeni bir hayata hazırladı. Anaokullarının organizasyonunda çok çalışıyor, sağırlar ve dilsizler için okullarda öğretmenlik yapıyor ve Bölge Bölge Mahkemesinde katip olarak çalışıyordu. 1932'den itibaren Tataristan'ın Mamadysh bölgesel parti komitesinde eğitmen olarak çalıştığı bilinmektedir.

Gorky ve Komlev caddelerinin kesiştiği noktada bulunan körler okulunda müdür olarak çalıştı. 1943'te, eski bir tamircinin okulun yakınındaki bir kuyuya düştüğü, ancak gazın boğması nedeniyle bilincini kaybettiği söylendi. Zuhra, kendini kuyuya attı ve yaşlı adamı kaldırıp yukarıdakilere verebildi ancak bayıldı, tekrar kuyuya düştü ve maalesef yaşamını yitirdi.

Taymina Biktimerova

25 Şubat 2020

 

Çeviren ve Düzenleyen: Tufan Şişli

21 Mayıs 2023

Kaynak